Dunk MC

Av knuttar, för knuttar

Superbike World Championship 2014

Tom Sykes

Superbike World Championship 2014 är den 27:e säsongen av Superbike-VM. Detta är en motorcykeltävling som garanterar mycket nöje, spänning och häftiga dueller på banan. I mästerskapet tävlar 29 deltagare om förstaplatsen. Superbikes skiljer sig från MotoGP i och med att de motorcyklar som används är modifierade kommersiella modeller – du kan alltså köpa en liknande modell som Tom Sykes eller Sylvain Guintoli tävlar på för eget bruk.

Under förra upplagan av mästerskapen tog Tom Sykes hem segern. Tom Sykes är född 1985 och hans karriär inleddes redan 2011 i VM-sammanhang men det dröjde ända till 2013 innan Sykes tog hem förstaplatsen i en turnering. Brittiske Sykes är tippad som vinnare för detta års upplaga av Superbike World Championship hos Unibet. Och det är inte så konstigt – så långt går det bra för Sykes. Han ligger just nu på första plats med 251 poäng. På andra plats kommer fransmannen Sylvain Guintoli med 212 poäng – en bra bit efter. Guintoli vann ett lopp i holländska Assen och tog sig in på andra plats framför Sykes i Sepang, så helt otroligt är det inte att han kommer att kunna ta revansch. Det är tretton lopp kvar denna säsong och experterna på sportsajterna tror fortfarande på Guintoli – han får låga odds.

Guintoli har tävlade i MotoGP under 2007 och 2008, något han beskrev som en dröm som besannats. Tyvärr skadade han sig tidigt i en olycka och fick stå över ett antal tävlingar. 2008 snappades han inte upp av något stall och fick lov att lämna MotoGP för att hitta ett stall att köra för. Det var så han kom till Superbikes. I Superbikes har han upplevt blandade resultat – fram till den här säsongen. Äntligen verkar det ljusna för Guintoli.