Dunk MC

Av knuttar, för knuttar

Olika sorters motorcyklar

Motorcyklar finns i ett antal olika utföranden och varianter. Vissa motorcyklar lämpar sig bäst för körning på jämna och fina vägar medan andra lämpar sig bättre för körning i terräng och dylikt.

En av de vanligaste typen av motorcyklar är så kallade allround- eller allroad-motorcyklar. Dessa cyklar har ofta de fordon som används i det berömda Dakarrallyt som förebild, då de är utformade för att klara långa körningar på alla typer av underlag. Dessutom är de generellt utrustade med en rejäl bensintank, bra fjädring samt en bra sadel som oftast också har plats för en passagerare.

En annan typ av motorcyklar som är populära är de så kallade custom-motorcyklarna, även kallade glidare. Det som kännetecknar den här typen av motorcyklar är bland annat en låg körställning, låg markfrigång samt en lång hjulbas. Dessutom är hjulen ofta försedda med en hel del krom för att se så snygga ut som möjligt. Ett exempel på den här typen av motorcyklar är den klassiska amerikanska motorcykeln Harley Davidson.

För den som tänkt köra mycket ute i terrängen är det så kallade offroad-motorcyklar som gäller. Den här typen av motorcyklar påminner en hel del om motocross-cyklar och lämpar sig för körning  på i princip alla underlag och året om. Dock ska man undvika alltför långa transportkörningar på exempelvis motorväg och liknande.